Пиер Робeн (Pierre Robin) – Операция

НИКОГА НЯМА ДА НИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО, КОЕТО НЕ МОЖЕМ ДА ПОНЕСЕМ!

Когато съм чувала различни истории и случки, доста често съм си казвала, че това на мен никога няма да се случи …, но ето че, когато най- малко очакваме, животът ни поднася изпитание. Може би за да ни тества, да ни научи на нещо.

Aко сте чели предния ми пост (тук), сте разбрали какво представлява синдромът Пиер Робeн, с който се роди нашата дъщеричка.  Имахме доста трудни моменти и въпреки всичко, това беше най-смислената хубава година за нас. След нещата, с които се сблъскахме след раждането, операцията бе следващият и най – труден период, но той сякаш беше по-труден за нас, отколкото за мъничето.

И така, в периода девети-дванадесети месец трябваше да се предприеме интервенцията за коригиране цепнатината на небцето. На тези месеци тя беше достатъчно голяма, за да се е научила да се храни с лъжичка и все още да не е започнала активната реч, защото небцето играе важна роля в говорните умения.

Преди операцията : Важно беше да е здрава (поне през последните 2 седмици): без температура, хрема, кашлица и болно гърло. Спряхме храненето 6-7 часа преди операцията, заради упойката. Правят се и задължителни кръвни изследвания и консултация с педиатър.

Казаха ни да бъде облечена с боди или гащеризонче, което се откопчава отпред.

Упойката беше инхалационна чрез интубация. При консултацията с анестезиолога разбрахме, че е възможно при дечицата с Пиер Робeн интубацията да е по-трудна поради разположението на долната челюст и езика. Това допълнително ни притесни, но за щастие всичко е минало успешно.

След операцията:

Чакането беше около два часа. Несъмнено бяха най-дългите в живота ми!

След като я донесоха, тя вече беше разбудена, но все още излизаща от упойка. Това може би беше най-критичното време, което траеше около 2 часа и след това нещата започнаха да се нормализират.

Още същия ден, за наша изненада, това мъничко геройче ни дари с усмивка, а на следващия бяха дори няколко. Аз бях невероятно
щастлива.

 

 

 

 

 

 

 

 

На ръчичките й сложиха картончета, които да възпрепятстват лапането на пръсти и играчки. Държахме я с тях цял месец, защото малкото калпазанче само чакаше да ги свалим и дa започне да гризе всичко, което докопа. 😀 Имах доста притеснения как ще свикне с тях, но стана учудващо бързо. Не й пречеха изобщо да си върши всички бели. 😀 

По-трудно се оказа спането с картончетата, защото доста й пречеха и изкарахме 2-3 безсънни седмици.

Храненето също беше предизвикателство. Най-важно беше да приема достатъчно течности, затова наблягахме на мляко и вода. Храната поне месец трябваше да е с по-течна консистенция. В първите дни след операцията малката отказваше храна, но с всеки следващ ден хапваше повече. И така седмица и половина след интервенцията, Сияна изяждаше почти същото количество като преди нея.

Обезболяващи давахме под формата на свещички. В случая Ефералган 150 мг на 6 часа.

Операция на небцето у нас не се плаща. Взима се направление от личния лекар.

Месец след корекция на небцето трябваше да посетим и УНГ специалист. След прегледа се установи, че е необходимо да поставят шънтове на двете ушички. И, тъй като трябва да пазим ушите от вода, къпането е истински екшън с жабка като Сияна. 😀

И тук, не на последно място, нашето семейсво иска да изкаже огромната си благодарност на д-р Костадин Гигов и проф. Юрий Анастасов, както и на целия екип, които се погрижиха за нашата дъщеричка. Голямо БЛАГОДАРЯ за всичко!

Сега, два месеца след операцията на небцето, дъщеря ни се чувства добре и е едно усмихнато и лъчезарно мъниче. Знаем, че ни предстоят още срещи с доктори, логопеди, ортодонти, но знаем също, че всичко ще се нареди! 

За финал искам да кажа, че децата са най-хубавото нещо на света. Сигурна съм, че всички родители, и не само, са убедени в това.

До скоро!

Може да ме откриете още в Ð¡Ð²ÑŠÑ€Ð·Ð°Ð½Ð¾ изображение  и Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за Instagram icon

 

 

 

 

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *